Adresa de e-mail

Categorie: 04. Posta electronica,04.1.2 Adresa de e-mail — |

Cum ati vazut mai sus, adresa de e-mail este diferita de adresa fizica a destinatarului.

Fiecare persoana beneficiara a unui serviciu de posta electronica are alocata si o casuta de posta unde primeste scrisorile si de unde are posibilitatea sa trimita scrisori. Aceste casute de posta electronica sunt identificate prin adresa de e-mail a proprietarului. O persoana poate avea mai multe adrese de e-mail.

Adresa e-mail are un format caracteristic.

iepuras@poiana.padure.faget

Se observa prezenta caracterului @ .Toate adresele e-mail au inclus în ele acest caracter. Pâna la caracterul @ (în exemplul dat) este indicat numele proprietarului adresei (numele de cont, sau e-mail). În exemplul nostru, numele contului este iepuras. Acest nume poate fi numele adevarat (de buletin) sau o porecla, pseudonim. Numele poate contine la rândul sau caractere speciale (punct, spatiu, caractere de subliniere, etc.) în functie de preferintele proprietarului si de posibilitatile pe care le ofera serverul de la furnizorul de Internet care ne-a pus le dispozitie casuta postala. Unele organizatii care ofera servicii de posta electronica nu permit utilizarea anumitor caractere în numele de e-mail.

Pe server, numele contului este pur si simplu un director cu acel nume. În afara faptului ca serverul cere si o parola când accesati contul, în contul dvs. se tin si scrisorile primite.

Dupa caracterul @ este indicat numele serverului care a pus la dispozitie casuta de e-mail. Formatul este asemanator cu cel al adreselor Web. Pe acelasi server pot exista mai multe conturi (casute de e-mail), de aceea trebuie sa specificam despre care cont este vorba (iepuras).

Pentru identificarea unui posesor de casuta de e-mail în cazul primirii unui mesaj se porneste cu citirea adresei de la sfârsit spre început. Pe exemplul dat: se localizeaza domeniul faget, apoi în cadrul acestui domeniu se localizeaza subdomeniul padure, în cadrul acestui domeniu se cauta subdomeniul poiana. Se ajunge la @, deci se va cauta direct destinatarul, adica iepurasul. Cautarea domeniilor se face de catre servere specializate. Dar toate acestea (cum anume se face distribuirea mesajelor în Internet) nu intereseaza utilizatorul obisnuit.

Ce este posta electronica?

Categorie: 04. Posta electronica,04.1. Ce este posta electronica? — |

Posta electronica este un sistem global prin care dvs. puteti trimite si primi mesaje scrise, imagini, sunete, animatii si fisiere altor persoane, prin intermediul Internetului.

Avantajele principale ale e-mailului sunt viteza mare si pretul redus. Un e-mail ajunge la destinatar în câteva minute. Pe de alta parte, nu trebuie sa platiti legatura completa dintre calculatorul dvs. si calculatorul destinatarului, ci numai legatura dvs. la Internet, care, de obicei, consta într-o conexiune telefonica locala pâna la furnizorul de Internet.

Cum functioneaza?

Categorie: 04.1.1. Cum functioneaza? — |

Posta electronica seamana cu posta clasica.

Nu trebuie sa va faceti probleme, deoarece utilizatorul nu trebuie sa stie exact cum ajunge scrisoarea sa la destinatie. Toata treaba de “transport” a scrisorii este executata de catre programul dvs. de mail, serverele intermediare, si programul de mail al destinatarului. Dvs. trebuie sa dati doar continutul scrisorii si adresa destinatarului.

 

Observati diferentele fata de serviciul postal clasic:

  • adresa clasica a fost înlocuita de adresa de e-mail;
  • timbrul postal - taxa legaturii la furnizorul dvs. de Internet;
  • oficiul postal - server din Internet;
  • transportul aerian, terestru al scrisorilor clasice - transportul prin cablu (sau orice mijloc de interconectare a doua servere).

Transmiterea unei scrisori cum am descris mai sus, este cazul ideal. Se poate întâmpla ca dvs. sa fi gresit adresa, sau destinatarul sa se fi “mutat” (la alt furnizor de Internet).

Odata transmis un mesaj câtre o adresa data, serverele din Internet vor cauta destinatarul, îl vor anunta ca a primit un mesaj, si, când acesta doreste, îi vor transmite mesajul. Transmiterea mesajului (împreuna cu cautarea destinatarului) poate dura ceva timp (de obicei de ordinul minutelor), exceptie facând cazurile când adresa data nu exista, si mesajul este returnat expeditorului dupa ce s-au epuizat toate posibilitatile de cautare a destinatarului.

  Un mesaj se poate sta prin Internet “mult si bine” pâna sa ajunga la destinatar sau într-un caz si mai nefericit poate sa se piarda si sa nu ajunga niciodata! Acestea sunt desigur exceptii rar întâlnite. Este de recomandat, în cazurile unor mesaje importante, sa se ceara destinatarului o confirmare de primire a mesajului. Aceasta cerere de confirmare a primirii revine utilizatorului si doar unele programe de mail si servere realizeaza automat acest lucru.

©Universitatea Transilvania, Brasov - Utilizarea Internetului